Groeien als data scientist: snel thuisraken in de vier kennisgebieden

Blog 06 december 2016 4 min. lezen
blog_header_6

In samenwerking met kennispartner Quantillion biedt DPA IT jonge talenten een Personal Development Program waarin ze zich kunnen ontwikkelen tot data scientist. Dit traject brengt recent afgestudeerden en opdrachtgevers dichter bij elkaar. Waarom is het voor deze veelgevraagde specialisten zo interessant om dit op maat gemaakte programma te benutten?

Big data en analytics spelen een steeds grotere rol in vernieuwende bedrijfsmodellen, en ook bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op gebieden als mobiliteit, energie en gezondheid. Daarbij gaat het erom of een organisatie erin slaagt om bruikbare inzichten uit grote hoeveelheden data te destilleren én om die inzichten om te zetten in actie. Voor een datagedreven toekomst heb je volgens Kevin Sipin, data scientist en mede-oprichter van adviesbureau Quantillion, naast technologie ook de juiste mensen nodig. “Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het tekort aan data scientists volgens de Nationale Denktank in 2018 oploopt tot 8.000.”

"Als onderdeel van het programma doorlopen de deelnemers de data science track van het Microsoft Professional Program, en behalen ze hiervoor een certificering."

Kenniskloof

Potentiële data scientists hebben vaak een opleiding zoals econometrie, (toegepaste) wiskunde, informatica of astronomie afgerond, veelal gevolgd door een Master of PhD in bijvoorbeeld computer science, data science of kunstmatige intelligentie. Vanwege de vraag uit de markt zijn de laatste jaren nieuwe opleidings-tracks en postgraduate opleidingen opgezet. In mijn gesprekken met data scientists hoor ik vaak dat de bestaande opleidingen een goede generieke basis aanreiken, maar onvoldoende kennis over de tools en technieken die bedrijven gebruiken. Daardoor krijgen veel data scientists in hun eerste baan te maken met een kenniskloof. Ook blijkt dat hun verwachtingen vaak enorm verschillen met die van hun werk- of opdrachtgever.

Verwachtingen mismatch

Vier kennisgebieden

De data scientist is te vergelijken met het spreekwoordelijke schaap met vijf poten. Hij of zij houdt zich niet alleen bezig met exploreren van data, zoeken van verbanden en toetsen van hypotheses, maar dient de resultaten ook naar de organisatie te kunnen brengen. Naast een breed palet aan wiskundige en statistische vaardigheden, programmeer- en databasekennis is begrip van de business en de uitdagingen in de markt vereist. Verder zijn goede communicatieve vaardigheden onontbeerlijk om een brug te kunnen slaan tussen analytische modellen en de business.

In illustratie 1.2 zie je over welke skills data scientists idealiter beschikken. Als ‘astronauten van de computerwereld’ moeten ze excelleren in vier gebieden:

  • Analytische skills (wiskunde & statistiek)
  • Programmeren & modelleren
  • Visualisatie & communicatie
  • Business acumen

Behoefte aan groei

Een belangrijk kenmerk van data scientists is hun aangeboren nieuwsgierigheid. Niet voor niets proberen ze graag open source tools uit zoals R, Python en Hadoop. De overgang van studeren naar werk ervaren ze vaak abrupt. Eenmaal gestart bij een organisatie ligt de focus al snel op productiviteit en het halen van targets. Dit botst met de noodzaak om minstens acht uur per week op persoonlijk en technisch vlak door te leren om verder te groeien. Daarnaast kunnen recent afgestudeerden moeilijk beoordelen welk bedrijf het beste bij hen past. Dat moet je ontdekken en ervaren. Eenmaal gestart bij een bedrijf durft niet iedereen ontslag te nemen om op zoek te gaan naar een andere job.

Een uitgekiende combinatie van leren en werken

Het Personal Development Program van DPA dat op 1 maart 2017 start adresseert al deze aandachtspunten. De deelnemers krijgen een opleiding op maat en wekelijks 8 tot 16 uur training gedurende minimaal een jaar. Dit varieert van soft skills tot wiskundige vaardigheden en kennis van systemen en tools. Daarnaast is de potentiële data scientist minimaal drie dagen per week aan het werk bij een opdrachtgever, waarbij hij of zij vanuit DPA en Quantillion alle benodigde begeleiding en coaching krijgt. Deze combinatie van leren en werken, waarin je bovendien wordt gechallenged door junior én senior data scientists zorgt voor een enorme kennisverrijking. Groot voordeel is dat je via het DPA-netwerk toegang hebt tot top-500 van het bedrijfsleven. Hierdoor kun je bij verschillende bedrijven in de keuken kijken en praktische werkervaring opdoen.

Blijven leren…

Je bent nooit uitgeleerd. Dit geldt voor data scientists mogelijk nog meer dan voor de specialisten in de andere vakgebieden waar DPA zich op richt. Wij begrijpen en respecteren deze drang om constant kennis op te doen en aan nieuwe uitdagingen te werken. Dit hebben we vertaald in een programma dat potentiële data scientists de ontwikkelmogelijkheden én de ruimte biedt om hun talenten maximaal te benutten.

Deelnemen?

Iets voor jou? Je kunt je nu aanmelden en in de tussenperiode meteen aan de slag als data analist/engineer. Intern of bij onze opdrachtgevers, vanzelfsprekend onder begeleiding van collega’s zoals Kevin. Daardoor kun je nu al beginnen met leren en meewerken aan creatieve out of the box-oplossingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Derk Disselhoff op 06 1278 0613 of [email protected].

Neem contact op met Stefan

Business Unit Manager GEOS Stuur een bericht