Asli Bayazit&Ruben de Wal 01
Case

Asli vindt met behulp van het buddytraject van DPA en UAF een baan

Binnenkort start de zesde editie van het succesvolle buddytraject van DPA en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, waarin statushouders worden gekoppeld aan professionals van DPA om hen te begeleiden richting een baan in Nederland. Dit artikel blikt terug op de vorige editie, waar statushouder Asli Bayazit en haar buddy Ruben de Wal de krachten bundelden. Samen doorliepen ze het traject, met als resultaat een nieuwe baan voor Asli én persoonlijke groei voor beiden.

"Ik kende het land, de mensen en de taal niet."

Na bijna vijf jaar in Nederland te wonen, waarvan drie jaar intensief bezig met de taal leren, en het zorgen voor haar jonge kinderen, stond Asli voor de uitdaging om haar carrière opnieuw vorm te geven. In Turkije werkte ze als rechter, maar in Nederland moest ze een nieuwe weg inslaan. “Toen ik hier kwam, voelde alles onbekend en was ik onzeker over mijn toekomst”, vertelt Asli. “Ik kende het land, de mensen en de taal niet. Ik had wel een diploma, maar wist niet of en hoe ik dat in Nederland kon gebruiken.” Via UAF vond ze het buddytraject en werd ze gekoppeld aan Ruben. Samen werkten ze hard om obstakels te overwinnen en een nieuwe toekomst op te bouwen.

Een mentor en een plan

Ruben werkt vanuit DPA als overheidsjurist en heeft interesse in migratierecht. “Daardoor is mijn interesse in de samenwerking met UAF versterkt en na de verhalen van andere collega’s die zich als buddy hebben ingezet te horen, besloot ik me aan te melden”, vertelt Ruben. Hij werd gematcht met Asli en dankzij hun juridische achtergrond was er direct een klik. Samen begonnen ze met het verkennen van de mogelijkheden in de juridische sector. “Asli was erg realistisch. Ze begreep dat ze niet direct kon werken als rechter of advocaat, zoals ze in Turkije had gedaan”, zegt Ruben.

Ze begonnen met het optimaliseren van Asli’s cv en motivatiebrief, oefenden sollicitatiegesprekken en bouwden aan zelfvertrouwen. Het grootste obstakel was haar Nederlandse taalniveau, vooral in de juridische sector. Toch vond ze snel haar weg en mocht ze op sollicitatiegesprek komen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). “Ik was erg zenuwachtig en onzeker over mijn Nederlands en hoe ik overkwam, en als je stress hebt, maak je sneller fouten”, zegt Asli. “Daarom ben ik heel veel gaan oefenen.”

Samen met Ruben werkte ze aan het verhaal dat ze wilde vertellen en oefende ze de sollicitatie. “We oefenden sollicitaties intensief, want voor mij was dat de manier om mijn onzekerheid te overwinnen”, zegt ze. Ze leerde alles over UWV en de afdeling uitkeringen uit haar hoofd, oefende nieuwe woorden die ze in het gesprek kon gebruiken en zocht lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek op op internet. “Ruben kan niet alles doen, tijdens het gesprek moet ik het zelf kunnen.”

"Het zien slagen van iemand die van ver moet komen, is bijzonder waardevol."

Een baan in Nederland

Na een succesvol gesprek, werkt Asli nu al zes maanden als uitkeringsdeskundige bij UWV. Wat dit buddytraject bijzonder maakt, is niet alleen de professionele begeleiding, maar ook de persoonlijke band die ontstond tussen de buddy en de statushouder. Voor beiden was het een verrijkende ervaring. Ruben benadrukt: "Het zien slagen van iemand die van ver moet komen, is bijzonder waardevol."

Persoonlijke groei en integratie

Het traject was niet alleen een professionele overwinning, maar ook een belangrijke persoonlijke ontwikkeling voor Asli. “Zes maanden geleden was ik bang om naar buiten te gaan en met anderen te praten. Ouders van de vriendjes van mijn kinderen, buren. Ik had een rijbewijs, maar durfde niet in de auto te stappen. Alles was moeilijk”, vertelt ze. “Nu maak ik deel uit van het sociale leven hier en kan ik met iedereen in gesprek.”

Ook Ruben zag de impact van het traject op persoonlijk vlak: "Het mooiste aan dit traject is dat het niet alleen gaat om een baan vinden, maar ook om een statushouder helpen zich thuis te voelen in een nieuwe cultuur. Je bouwt echt een band op en dat maakt het bijzonder."

Een nieuw traject staat op de planning

Het buddytraject van DPA en UAF heeft opnieuw bewezen een krachtige springplank te zijn voor statushouders. Terwijl Asli zich verder ontwikkelt in haar nieuwe rol, begint DPA binnenkort met een nieuwe editie van dit succesvolle programma. Het is een kans voor nieuwe statushouders en buddy's om samen aan een mooie toekomst te bouwen. Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van de zesde editie van het buddytraject.

Meer weten over het buddytraject?
Juridisch

DPA-professionals-tax-recruiter-Robert-Jan-Buitenkamp

Robert-Jan

Business unit manager Bel of WhatsApp: +31652652627