DPA-Professionals-Sociaal-Domein-Joni-Smit

Joni Smit

Interim jeugdconsulent
Ervaring

Jeugdconsulent op afstand: de nieuwe manier van werken 

Over Joni

In haar functie als interim jeugdconsulent bouwt Joni Smit een band op met gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Dat is uitdagend, nu sommigen haar door de coronacrisis alleen kennen van het lichtgevende scherm op hun keukentafel. Joni vertelt in haar blog over haar functie en wat ze doet om die op een nieuwe manier van werken zo goed mogelijk uit te voeren.

Als jeugdconsulent werk ik met gezinnen waarin iets niet helemaal lekker loopt. Toen de beperkende coronamaatregelen voor scholen ingingen, belde ik mijn gehele caseload op. Het levert namelijk stress op als je kind ineens volledige dagen thuis is, terwijl je als ouder ook je eigen werk aan de keukentafel moet uitvoeren. 

De impact van corona

Tijdens de telefoongesprekken hield ik het zo laagdrempelig mogelijk. Ik vroeg de ouders naar hun wensen en hoe zij de komende tijd tegemoet gaan. Daarbij gaf ik aan dat ik altijd bereikbaar ben en dat ik graag bijspring en meedenk wanneer het niet gaat. Naar aanleiding van deze eerste gesprekken be-paalde ik met welke ouders ik de lijnen kort hield. Ik hield wekelijks en soms zelfs dagelijks contact met gezinnen, omdat zij dit nodig hadden. Zij hadden vooral baat bij een luisterend oor, begrip, advies en iemand die bereid was alle mogelijkheden voor hen uit te zoeken.

Aanmeldingen oppakken

Wat er gebeurt als ouders hun kinderen hele dagen thuis hebben? Dan valt het op wanneer zij achterlopen of geen concentratie houden bij hun schoolwerk. Tieners maken in zo’n situatie vooral veel ruzie thuis, laten opstandig gedrag zien en lappen de maatregelen aan hun laars. Op zo’n moment moeten ouders stappen nemen en doen ze regelmatig een aanmelding voor jeugdhulp. Ik stuur dan een mailtje voor een belafspraak. Dit geeft hen tijd zich voor te bereiden. Ik geef ze de keus tussen gewoon bellen en videobellen. Soms praat het voor ouders makkelijker als er geen gezicht op een scherm naar hen staart.

Tips bij gesprekken

Mijn tips aan andere jeugdconsulenten? Begin het gesprek luchtig door even te kletsen over deze gekke tijd. Vraag of de ouders hun beroep kunnen uitoefenen en welke creatieve oplossingen zij daarvoor hebben. Daarna rol je door naar het zwaardere onderwerp. Laat ouders vooral weten dat zij niet alleen zijn en dat het goed is dat ze jou hebben benaderd. Ik kijk vanaf de zijlijn mee en geef waar nodig advies over mogelijke en passende jeugdhulp. Blijf te allen tijde open en eerlijk en neem ouders mee in het (digitale) traject dat je met hen gaat doorlopen. Houd wekelijks telefonisch contact, al is het alleen maar om te kijken of de situatie verandert.

Je netwerk onderhouden

Als jeugdconsulent is het belangrijk dat je contacten onderhoudt met collega’s en aanspreekpunten bij zorginstanties. De koppeling tussen gezinnen en de benodigde zorg kan daardoor tijdig gemaakt worden. Als jeugdconsulent breng je de zorginstantie eerst telefonisch op de hoogte voor je via de mail een aanmelding stuurt. Op die manier weet je zeker dat de casus past en de zorginstantie plek heeft en de aanmelding snel oppakt. Tenzij ouders het niet willen, sluit ik altijd aan bij de intakegesprekken via Zoom, Google Meet, Microsoft Teams en Skype. Veel ouders vinden het vervelend om het hele verhaal nogmaals te vertellen. Iemand erbij hebben die het verhaal kent en een zogenoemde warme overdracht kan realiseren, is dan erg helpend.

Contact na afloop

Wanneer de casus wordt afgesloten, laat ik de ouders weten dat zij mij altijd mogen benaderen voor vragen. Bij enkele gevallen mail ik ze zelf na drie weken om te vragen hoe de hulpverlening verloopt en of zij tevreden zijn. Bij welke gezinnen ik dat wel doe en bij welke niet? Dat is moeilijk uit te leggen. Ik denk een kwestie van je gevoel volgen. Iets dat erg belangrijk is in een functie als jeugdconsulent.

Werken als jeugdconsulent

Met alle maatregelen van de afgelopen tijd zijn veel mensen aan huis gekluisterd. De eethoek is je kantoor geworden en je hond, kat, partner of kinderen ineens je collega’s. Allemaal zijn wij ons werk meer gaan appreciëren en reden te meer om je nog meer in je functie te storten om zo de structuur van de dag voor jezelf te bewaren. Ondanks dat ik mijn werkdag momenteel begin met het openklappen van mijn laptop aan de keukentafel, vind ik het elke dag weer fijn om te mogen beginnen. Doordat ik zoveel mensen spreek, vergeet ik bijna dat ik vanuit huis werk. Ouders zijn vaak blij mij als jeugdconsulent te spreken en zorginstanties vinden het prettig om met me te sparren. Zodra ik een casus afsluit omdat ik een perfect matchende zorgaanbieder heb gevonden en ouders en hun kinderen weer verder kunnen, kan mijn dag niet meer stuk!

Meer informatie?

Ben jij net als Joni geïnteresseerd in werken als jeugdconsulent? Lees meer over de mogelijkheden bij DPA binnen het sociaal domein en neem vrijblijvend contact op. 

Meer lezen
Meer weten?

Neem contact op met Kasper