Legal Counsel in de pensioenwereld: helemaal zo gek nog niet
Ik werk als interim legal counsel bij de uitvoeringsorganisatie van een pensioenfonds. Meestal krijg ik slechts een glazige blik terug als ik dit vertel. Erg spannend klinkt het niet, maar het tegendeel is waar. Waarom werken in de pensioenwereld wél leuk is.
Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik in de pensioenwereld zou terechtkomen, had ik je voor gek verklaard. “Pensioenen? Ik ben nog geen 30, dat is voor mij toch totaal niet relevant?” Toch werk ik nu al meer dan een half jaar met veel plezier bij een pensioenuitvoeringsorganisatie, mijn eerste opdracht sinds ik als interim legal counsel aan de slag ging bij DPA Legal. En wat blijkt? Werken in de pensioenwereld is zo gek nog niet.
Volop in het nieuws
Je kunt er tegenwoordig niet omheen. Pensioen, vergrijzing, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Niet alleen pensioengerechtigden, maar ook steeds meer jonge mensen geven hun mening over de ontwikkelingen op pensioengebied. Het werk is maatschappelijk relevant en iedere werknemer is zich daarvan bewust. “Je doet het voor de deelnemer”, is een veelgehoorde kreet. Dekkingsgraadrapportages, matching portefeuilles, fixed income. Termen waar ik voorheen nog nooit van had gehoord, zijn nu aan de orde van de dag. Een pensioenuitvoeringsorganisatie is immers naast pensioenadministrateur ook een beleggingsonderneming. Het vermogen van het pensioenfonds wordt belegd in o.a. aandelen en obligaties, zodat met het rendement van deze beleggingen de pensioenuitkeringen betaald kunnen worden. Gelukkig zijn de beleggers altijd graag bereid om uit te leggen waar ze mee bezig zijn.
Interessante ontwikkelingen
Ook als je (zoals ik) geen pensioenjurist bent, zijn er genoeg interessante ontwikkelingen op het gebied van (financieelrechtelijke) wet- en regelgeving. De focus ligt nu op goed pensioenfondsbestuur. Dat uit zich bijvoorbeeld in de Wet versterking bestuur pensioenfondsen, die eisen stelt aan de inrichting en samenstelling van pensioenfondsbesturen. De Pensioenfederatie heeft daarnaast de Code Pensioenfondsen opgesteld, die per 1 januari 2014 in werking treedt. De Code beoogt het vertrouwen in pensioenfondsen te vergroten.
Dekkingsgraad: wel of niet korten?
Het eind van het jaar komt in zicht en het wordt spannend. Moeten pensioenfondsen wel of niet korten? Alles hangt af van de dekkingsgraad. Als de dekkingsgraad lager is dan DNB eist, moet er mogelijk gekort worden op de pensioenuitkeringen. Het korten wordt gezien als een ‘last resort’ dat alleen wordt uitgevoerd als er geen andere mogelijkheden meer zijn om tijdig uit het dekkingstekort te raken. Een besluit dat voor veel Nederlanders gevolgen zal hebben. Wil je hier meer over weten? Misschien is de pensioensector dan ook iets voor jou. Laat je in ieder geval niet afschrikken door het saaie imago. Want saai, dat is het zeker niet!
Bekijk de openstaande pensioen vacatures.