Het UAF werkt op landelijk en regionaal niveau samen met verschillende partners. Gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven; ze zijn betrokken bij het dichten van het gat naar de arbeidsmarkt. DPA is sinds 2018 een van de partners die statushouders via een buddytraject ondersteunt. De samenwerking resoneert met Diederik zijn intrinsieke motivatie om mensen in hun kracht te zetten en te helpen bij hun ontwikkeling: ”Deze samenwerking met het UAF is waar wij als DPA voor staan. Talent centraal stellen en het duurzaam empoweren van professionals.”
De eerste horde
In het buddytraject begeleiden DPA-professionals de UAF-talenten intensief gedurende 6 maanden. Diederik: “We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van talent en kunnen UAF-talenten helpen door de stap naar de arbeidsmarkt te verkleinen. Achter de schermen komt daar veel bij kijken om de juiste match met potentiële werkgevers te maken. Het begint bij de beheersing van de Nederlandse taal. Dat is vaak de grootste “gap” die talenten moeten overbruggen. Ook de kennis van de Nederlandse cultuur en gebruiken is relevant. Kijk je iemand aan tijdens een gesprek? Hoe spreek je iemand aan? Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek?”
Duurzame arbeidsrelatie
“Samen zetten we een realistische stip op de horizon. Dat betekent vaak dat je verwachtingen moet managen. Het niveau waarop iemand in het land van herkomst werkte, is vaak niet het niveau waarop je in Nederland aan de slag kunt. Je zult er stap voor stap naartoe moeten werken. Hebben we in kaart wat je wilt, dan zoeken we naar passend werk. Dat kan via DPA zijn, maar we kijken ook verder dan dat. Want of iemand via ons aan een passende baan komt, een concurrent of een andere werkgever, maakt voor ons niet uit. Ons doel is om de afstand tot de arbeidsmarkt voor de UAF-professional te verkleinen. Met als ultiem doel het realiseren van een duurzame arbeidsrelatie”, aldus Diederik.
Het versterken van de positie
Inmiddels is het eerste buddytraject van editie 2021/2022 afgerond en zijn de voorbereidingen voor het tweede deel van de editie 2022/2023 in gang gezet. Zowel Mayke als Diederik blikken terug op een succesvolle editie waarin 15 UAF-talenten gekoppeld werden aan een DPA-buddy. Mayke: “Daarvan zagen we een aantal talenten al vrij snel uitstromen, omdat ze een baan hebben gevonden. Dat is natuurlijk geweldig. Maar de winst zit niet enkel in het vinden van die baan. Het verbeteren van het cv, het schrijven van een motivatiebrief, het updaten van hun LinkedIn-profiel. Of bijvoorbeeld het oefenen van sollicitatiegesprekken en het voeren van netwerkgesprekken, daar zit ook winst. Het buddytraject helpt UAF-talenten in brede zin bij het versterken van hun positie.”