DPA all in DPAEsther Fatima
Kennis

Samenwerken voor een sterkere positie van vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt

DPA en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF vinden elkaar als samenwerkende partners in het helpen van vluchtelingen bij het vinden van een passende baan op (eigen) niveau. Megan van der Moezel en Mayke Frasa zijn trajectbegeleiders bij UAF. Samen met Diederik Gelauff, directeur Legal bij DPA, werken ze nauw samen om dit vanuit beide organisaties mogelijk te maken.

Haar passie voor onderwijs en interesse in verschillende culturen bracht trajectbegeleider Mayke Frasa drie jaar geleden bij UAF, de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Als trajectbegeleider is ze voor vluchtelingen aanspreekpunt voor het hele proces richting een passende studie of baan. “We staan met UAF écht met mensen in contact en helpen ze persoonlijk en gericht op weg in een nieuw land. Centraal hierbij staat dat vluchtelingen de regie in eigen handen hebben.”

Aansluiten bij de Nederlandse arbeidsmarkt

En dat is nodig. Want voor veel vluchtelingen met een verblijfsvergunning -statushouders- blijft de afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt onverminderd groot. Mayke: “Velen hebben wel een opleiding gevolgd of een mooie carrière gehad in het land van herkomst, maar kunnen moeilijk aansluiting vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt en een passende baan vinden. Bijvoorbeeld vanwege de waardering van diploma's, omdat het voor bedrijven vaak lastig blijkt deze op waarde te schatten. Of omdat er culturele barrières opspelen tijdens een sollicitatieprocedure.”

Uiteenlopende vraagstukken

“Klopt een persoon bij ons aan, dan voeren we allereerst een gesprek over ambities en doelen. Wat is je plan en waar kan het UAF je bij ondersteunen? Vervolgens stellen we een plan op om de doelen te realiseren waarbij kennis en talent op waarde wordt geschat én benut. De vragen die we binnenkrijgen zijn heel divers. We werken daarom met gericht op studie en werk, zodat onze cliënten altijd een maatwerktraject kunnen volgen die aansluit op hun specifieke situatie. Hierbij kun je denken aan studiekeuzeadvies, hulp bij het zoeken naar een stage of het koppelen aan een geschikte mentor”, vertelt Mayke.   

De samenwerking tussen DPA en UAF

Fatimazhra Belhirch directeur-bestuurder UAF, in gesprek met Esther Huizinga, algemeen directeur bij DPA Professionals over de samenwerking.

Esther Fatima DPA UAF

Duurzaam empoweren van professionals

Het UAF werkt op landelijk en regionaal niveau samen met verschillende partners. Gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven; ze zijn betrokken bij het dichten van het gat naar de arbeidsmarkt. DPA is sinds 2018 een van de partners die statushouders via een buddytraject ondersteunt. De samenwerking resoneert met Diederik zijn intrinsieke motivatie om mensen in hun kracht te zetten en te helpen bij hun ontwikkeling: ”Deze samenwerking met het UAF is waar wij als DPA voor staan. Talent centraal stellen en het duurzaam empoweren van professionals.”

De eerste horde

In het buddytraject begeleiden DPA-professionals de UAF-talenten intensief gedurende 6 maanden. Diederik: “We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van talent en kunnen UAF-talenten helpen door de stap naar de arbeidsmarkt te verkleinen. Achter de schermen komt daar veel bij kijken om de juiste match met potentiële werkgevers te maken. Het begint bij de beheersing van de Nederlandse taal. Dat is vaak de grootste “gap” die talenten moeten overbruggen. Ook de kennis van de Nederlandse cultuur en gebruiken is relevant. Kijk je iemand aan tijdens een gesprek? Hoe spreek je iemand aan? Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek?” 

Duurzame arbeidsrelatie

“Samen zetten we een realistische stip op de horizon. Dat betekent vaak dat je verwachtingen moet managen. Het niveau waarop iemand in het land van herkomst werkte, is vaak niet het niveau waarop je in Nederland aan de slag kunt. Je zult er stap voor stap naartoe moeten werken. Hebben we in kaart wat je wilt, dan zoeken we naar passend werk. Dat kan via DPA zijn, maar we kijken ook verder dan dat. Want of iemand via ons aan een passende baan komt, een concurrent of een andere werkgever, maakt voor ons niet uit. Ons doel is om de afstand tot de arbeidsmarkt voor de UAF-professional te verkleinen. Met als ultiem doel het realiseren van een duurzame arbeidsrelatie”, aldus Diederik. 

Het versterken van de positie

Inmiddels is het eerste buddytraject van editie 2021/2022 afgerond en zijn de voorbereidingen voor het tweede deel van de editie 2022/2023 in gang gezet. Zowel Mayke als Diederik blikken terug op een succesvolle editie waarin 15 UAF-talenten gekoppeld werden aan een DPA-buddy. Mayke: “Daarvan zagen we een aantal talenten al vrij snel uitstromen, omdat ze een baan hebben gevonden. Dat is natuurlijk geweldig. Maar de winst zit niet enkel in het vinden van die baan. Het verbeteren van het cv, het schrijven van een motivatiebrief, het updaten van hun LinkedIn-profiel. Of bijvoorbeeld het oefenen van sollicitatiegesprekken en het voeren van netwerkgesprekken, daar zit ook winst. Het buddytraject helpt UAF-talenten in brede zin bij het versterken van hun positie.”  

Meer weten over het DPA buddy systeem?