Statushouders helpen om hun weg naar werk te vinden: let’s do it
Het aantal openstaande vacatures breekt het ene record na het andere. Toch is de weg naar werk niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er staan bijvoorbeeld nog veel hoogopgeleide vluchtelingen langs de zijlijn van de arbeidsmarkt. Diederik Gelauff vertelt enthousiast over het traject dat hij samen met UAF heeft opgestart om gemotiveerde statushouders op weg te helpen.
Elke dag helpen wij vanuit DPA Professionals mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Voor de meeste professionals is de drempel om de Nederlandse arbeidsmarkt te betreden laag. Maar deze drempel is zelfs voor hoogopgeleide statushouders vaak lastig te nemen. Daar moeten wij als arbeidsbemiddelaar toch iets voor kunnen betekenen? De vraag is alleen: hoe pakken we dit aan?
Samen in actie
Met dit plan in mijn achterhoofd heb ik goede gesprekken gevoerd met Loes de Vent. Zij is jobcoach bij UAF, de stichting die zich inzet voor de arbeidsmarktintegratie van gevluchte studenten en professionals. Dit vanuit de gedachte dat betaald werk misschien wel de beste manier is om je thuis te voelen in een maatschappij.
Betrokken collega’s
Samen hebben we een plan uitgewerkt om vijftien statushouders via het netwerk van DPA verder te helpen. Vervolgens heb ik mijn collega’s bij DPA om hulp gevraagd. Iedereen reageerde enthousiast en wilde graag zijn of haar kennis en netwerk inzetten om mensen te helpen. Het is heel gaaf om te merken dat er in je omgeving zoveel bereidheid is om mensen verder te helpen.
Ondersteuning van DPA-buddy
Loes heeft vijftien gemotiveerde statushouders geselecteerd die kennis of ervaring hebben binnen de vakgebieden waarin DPA actief is. Denk daarbij aan engineering, finance, legal, logistiek en marketing. Vervolgens is elke statushouder gekoppeld aan een DPA-buddy die hen voor een periode van drie maanden gaat helpen om een stap verder te komen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met als ultiem doel het vinden van een duurzame arbeidsrelatie. Als aftrap hebben we op maandag 18 november een kennismakingsavond georganiseerd.
Veel raakvlakken
De avond begon met een kennismakingsspel. Welke groep kon in vijf minuten de meeste gemeenschappelijkheden achterhalen? Zo kom je erachter dat mensen meer met elkaar delen dan je denkt. Er kwamen simpele raakvlakken voorbij zoals diploma’s en graag stroopwafels eten, maar ook zaken die me raakten zoals dromen. Iedereen droomt en dat komt er vaak op neer dat je gelukkig wilt zijn. Soms heb je wat extra hulp nodig om je droom uit te laten komen.
De eerste indruk telt
Na een workshop over de werking van de Nederlandse arbeidsmarkt ging iedereen in koppels aan de slag om nader kennis te maken, een plan te maken en acties uit te zetten. Mede met hulp van DPA’s online marketeers en tekstschrijver werd er hard gewerkt aan LinkedIn-profielen en cv’s. Tussendoor maakte onze huisfotograaf Ruben May sfeerfoto’s en Abe Jonker professionele portretfoto’s voor LinkedIn. Tijdens het gezamenlijke eten en de afsluitende borrel werd er druk genetwerkt en veel gelachen.
Aan de slag
Ik heb enorm genoten van de openheid en het enthousiasme van iedereen die op de kennismakingsavond aanwezig was. De professionals gaan de komende drie maanden zelf aan de slag, met hun DPA-buddy als coach en vraagbaak. Daarna zien we elkaar weer als groep en kunnen we elkaar vertellen waar we staan. Ik weet bijna zeker dat tegen die tijd de eerste successen behaald zijn!
UAF
Iedereen kan iets betekenen voor gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ben jij hierdoor ook geïnspireerd geraakt? Neem dan contact op met het UAF.