Wat je ziet, is dat de essentiële functies van de ‘vertrouwde derde partij’ volledig geautomatiseerd plaatsvinden via een gedistribueerde database. De transacties worden gevalideerd door wiskundige principes en het netwerk bereikt per transactie consensus over de correctheid. Nu kan iedere transactie en handeling worden vertrouwd, en kunnen alle partijen via eenzelfde communicatielaag data uitwisselen. Het gebruik van een veilige universele database geeft garanties voor de veiligheid van online transacties en zorgt dat het vertrouwen gedigitaliseerd wordt.
Blockchain-technologie breed gebruiken in de supply chain kan alleen onder de volgende voorwaarden:
- Er moet een platform zijn waarop de stakeholders kunnen samenwerken. Waar alle afspraken en transacties digitaal beheerd worden, voor alle betrokken partijen transparant.
- Verifiëren van de digitale identiteit van de opdrachtgever moet mogelijk zijn.
Uitdagingen
Zoals gebruikelijk bij baanbrekende innovaties kent de blockchain een aantal uitdagingen. Deze zijn grofweg te verdelen in drie categorieën.
- Uitvoerbaarheid - Blockchaintechnologie moet voor iedereen toegankelijk worden. Dit vraagt om een gebruiksvriendelijke interface en duidelijke onderlinge afspraken. Een ander belangrijk issue is de energie die een blockchaintransactie verbruikt. Dit is net zoveel als 1,5 huishouden in de VS op één dag. Dit komt doordat complexe puzzels opgelost moeten worden om een block te kunnen toevoegen of wijzigen: het ‘proof of work’-mechanisme.
- Veiligheid - Bitcoins zijn ontworpen als betaalmiddel, maar zijn tot op heden vooral aangeschaft om op korte termijn winst te maken door speculatie. Elke nieuwe technologie heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en hierbij worden vanzelfsprekend ook fouten gemaakt. Vaak door menselijk handelen. Gebruikers moeten inzicht krijgen in wat wel en niet kan.
- Wet- en regelgeving - Bij je belastingaangifte moet je opgeven of je cryptovaluta hebt. Het is alleen niet duidelijk of de Belastingdienst middelen heeft om hierop te controleren. De anonimiteit van cryptogeld maakt dit ingewikkeld en zorgt voor populariteit in criminele kringen, bijvoorbeeld op het Dark Web (het niet met standaardbrowsers toegankelijke deel van internet).
Verbeteringen
Minstens zo belangrijk is het om naar het verbeterpotentieel te kijken. Blockchaintechnologie kan belangrijke verbeteringen in de supply chain teweegbrengen zoals:
- Zichtbaarheid - Veel tools die de zichtbaarheid en betrouwbaarheid in de supply chain vergroten voorzien in gefragmenteerde informatie. Bij het gebruik van blockchaintechnologie worden alle afspraken die gemaakt zijn vastgelegd in een keten die gelijk is voor alle partijen. Dit voorkomt gesprekken met de freight forwarder in de trant van “Mijn track & trace geeft aan dat de vracht er al zou moeten zijn.” Ook bij bijvoorbeeld douanecontroles scheelt dit enorm veel papierwerk.
- Optimalisatie - Blockchaintechnologie maakt vertragingen in processen inzichtelijk en laat direct zien wat het gevolg is. Ook is het om automatisch de productieplanning aan te passen. Bedrijven kunnen nu sneller betere beslissingen nemen en reageren op afwijkingen, bijvoorbeeld door een andere leverancier in te schakelen of alvast met een andere order te starten.
- Forecasting - De voordelen van joint forecasting zijn overduidelijk, maar toch zijn nog veel bedrijven terughoudend in het delen van verkoopdata. Wellicht brengt een blockchain hier verandering in, doordat ieder bedrijf zelf bepaalt wie de beschikking krijgt tot welke data.
Evolueer je mee?
Blockchaintechnologie sluit naadloos aan op trends in de supply chain zoals transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid. Hoogste tijd om mee te evolueren en te ontdekken welke kansen blockchain binnen jouw vakgebied biedt én wat jouw toegevoegde waarde kan zijn. DPA helpt je daar graag bij. Hoe beter je blockchain begrijpt, des te beter je kunt meedenken over de praktische toepasbaarheid en vernieuwende businesscases. Improving your performance is ons motto, en dat maken we samen met jou graag waar!