Over Sam
Mijn naam is Sam Buunk en via DPA ben ik werkzaam als supply chain planner bij de afvalinzameling van gemeente Almere. Hier ben ik onder meer verantwoordelijk voor de planning van de vuilnismannen en -vrouwen, het materieel, de inrichting van het ERP-systeem (afval en recycling software) en het moderniseren van de planning.
Collectieve grote schoonmaak
Nu de wereld in de greep wordt gehouden door het coronavirus, lijkt deze voor een groot deel van de samenleving stil te staan. Bedrijven sluiten de deuren, openbare ruimtes worden afgesloten en wie dacht gezellig bij oma langs te gaan, komt bedrogen uit. Toch zijn sommige beroepsgroepen drukker dan ooit. Artsen, verpleegkundigen, vakkenvullers en vuilnismannen (samen met de groepen die ik vergeet) vormen op dit moment de frontlinie van de samenleving en hebben het drukker dan ooit.
Nadat onze minister-president op 12 maart 2020 de thuiswerkregel bekendmaakte, was het even spannend wat er ging gebeuren bij de afvalinzameling van de gemeente. Afval ophalen vanuit huis is namelijk niet mogelijk. Ik en mijn collega’s houden de processen daarom draaiend vanuit huis zodat de dames en heren op de vuilniswagens hun werk kunnen blijven doen. We moeten daarin ook nog even opschalen, want Nederland houdt collectief de grote schoonmaak en genereert 25 procent meer afval dan normaal.
Alles vanuit huis?
Onze afdeling bracht in kaart welke werkzaamheden we thuis kunnen verrichten. Het leek mij een goede test om ze allemaal vanuit huis te doen, aangezien de gemeente de planning wil moderniseren. Dit werd gelukkig goedgekeurd en mijn directe collega ging er graag in mee. We hebben nu een duidelijke taakverdeling. Mijn collega neemt alle planninggerelateerde taken op zich en ik houd mij bezig met projecten.
Verandering in werkzaamheden
Afgezien van het feit dat ik tijdelijk niet meer naar de planning omkijk, is er weinig veranderd in mijn werkzaamheden. Deadlines moet ik nog steeds halen. Wel vinden belangrijke meetings nu plaats via Skype, en gaat het intensieve contact via de telefoon, mail en WhatsApp in plaats van face-to-face. Zitten er voordelen aan het thuiswerken voor mij? Zeker. Ik ben een groot voorstander van remote werken omdat je thuis (of op een andere rustige plek) efficiënter en sneller werkt. Je wordt minder gestoord en komt er snel achter dat veel vergaderingen ook met een e-mail of telefoongesprek afgedaan kunnen worden.
En jouw collega dan? Hij moet de planning doen… Voor hem verandert er inderdaad iets meer. Hij moet no-shows, ziekte en laatkomers vanuit huis oplossen en dat vergt iets meer inspanning dan normaal. Gelukkig worden wij ondersteund door een goed uitzendbureau en hebben we geweldig personeel dat zich, ondanks doorbetaling bij ziekte, niet vaker ziekmeldt dan voorheen.
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Thuiswerken geeft in mijn optiek meer vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Zo pas ik bijvoorbeeld mijn begin- en eindtijd aan, loop ik ‘s middags vaak een rondje en neem ik wat vaker pauze. Hierbij maak ik wel harde afspraken met mezelf om taken af te ronden en nieuwe aan te nemen. Ik moedig mezelf en mijn collega’s aan om een stapje extra te zetten. Ook houd ik dagelijks een lijst bij van de dingen die ik gedaan heb. Op deze manier kan ik te allen tijde verantwoording afleggen voor wat ik gedaan heb, zodat de manager zich hier geen zorgen om hoeft te maken.
Thuiswerktips
Heb jij hier een schuldgevoel bij of vind je dit moeilijk? Probeer je neer te leggen bij de situatie zoals hij is. De werkdag ziet er nu eenmaal anders uit dan normaal. Hoe graag je ook naar kantoor zou willen, waarschijnlijk sta je voor een dichte deur. Geniet dan ook van de extra vrijheid. Maak je thuiswerkplek gezellig (bijvoorbeeld met een bos bloemen van je werkgever) en profiteer van het feit dat je niet midden in de hectiek zit. Het is de uitgelezen kans om een stap extra te doen en te laten zien waarom je zo goed bent als je bent. Blijf gezond en succes de komende weken!