ABN Amro verwacht dit jaar een groei van 10% van de Nederlandse markt voor vleesvervangers. Bedrijven zoals De Vegetarische Slager (afgelopen jaar overgenomen door Unilever) en het Amerikaanse Beyond Meat zullen onbesuisd blijven doorgroeien. Vleesproducenten staan daarmee voor een dilemma. De keuze ligt tussen volledig plantaardig worden, proberen van twee walletjes te eten, of gewoonweg niet meedoen. Vion, de grootste vleesproducent van Nederland, kiest ervoor een gloednieuwe slachterij volledig om te bouwen tot een nepvleesfabriek. En Vivera uit Overijssel stapt geheel over op het produceren van nepvlees.
Dreigende tekorten
Door deze expansie van de markt lopen bedrijven tegen grenzen aan. Producenten groeien naar maximale capaciteit, maar de beschikbaarheid van plantaardige eiwitten is zorgelijk. Eiwitten uit de belangrijkste grondstoffen (soja, erwten, of granen) halen, is een complex proces. Bedrijven moeten daarvoor fors investeren in gigantische installaties. Hofleverancier van Beyond Meat, Puris, en de Nederlandse vleesvervangerfabrikant Ojah verwachten daarom dat er op korte termijn een tekort ontstaat aan erwteneiwit.
Toename eiwitproducerende installaties
Niet alleen Ojah en Beyond Meat, maar ook het Amerikaanse Tyson en het Zwitserse Nestlé zien erwten als dé bron van eiwit voor het volgende decennium. Deze producenten introduceren momenteel zoveel mogelijk vleesvervangers om te voldoen aan de vraag van de consument. Dit heeft geleid tot een strijd bij het veiligstellen van voorraden van gele erwten. De squeeze van deze grondstoffen wordt niet veroorzaakt door de beschikbaarheid van de erwt zelf, maar door een gebrek aan capaciteit om het eiwitpoeder uit de peulvruchten te extraheren. Producenten kunnen de vraag simpelweg niet bijbenen. De bouw van een groot aantal nieuwe installaties ligt daarom in de lijn der verwachting. Onderstaande plattegrond laat de belangrijkste producenten en installaties van Europa zien.
Of vaste klanten van restaurants en supermarkten vleesvervangers gaan zien als meer dan een nieuwigheid valt nog te bezien. Maar als de verwachte groei van de industrie uitkomt, kan het zomaar zijn dat vleesvervangers over 10, 20, of 30 jaar tot wel 20 procent van de vleesmarkt bezitten.
Visie op de toekomst
Persoonlijk ben ik als vleeseter nooit écht geïnteresseerd geweest in vleesvervangers. Ik probeer regelmatig minder vlees te eten, maar dan heb ik liever een vegetarische risotto dan een plakkerig stukje nepvlees. Dat gezegd hebbende, zie ik vleesvervangers wel als de toekomst. Er is een stijgende vraag naar vlees in landen als India, China en Rusland. Daarmee zal de impact van de vleesproductie het klimaat blijven schaden, de biodiversiteit bedreigen, en de stikstofophoping in het milieu verergeren. Het verminderen van ons vleesverbruik en het verbeteren van vleesvervangende technologieën zijn misschien onze enige keuzes. De vleesproductie in laboratoria biedt een belangrijke weg naar wereldwijde duurzaamheid. En dit is iets dat we na moeten streven.
Interesse in supply chain?
Verdiep jij je net als Jean graag in supply chain onderwerpen? Misschien is werken als interim supply chain professional wel iets voor jou. Neem een kijkje op onze supply chain & logistics specialisatiepagina voor meer informatie of ga direct naar de vacatures. Zoek je (tijdelijk) versterking van een supply chain & logistics professional voor jouw organisatie? Bekijk dan onze opdrachtgeverspagina: