Nika: “Vanuit mijn rol begeleid ik young professionals die (vaak) na hun studie de eerste stappen zitten binnen de arbeidsmarkt. Hierbij blijf ik aangehaakt bij de ontwikkeling die iemand doormaakt op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Daarnaast zit er een commercieel aspect in mijn rol als Talentmanager. Om adequaat in te spelen op de performance van een professional sta ik nauw in contact met de manager van de professional bij de betreffende opdrachtgever.”
Ontwikkeling faciliteren
Er is een aantal kernkwaliteiten waar wij ons als DPA in onderscheiden; ondernemerschap is er hier één van. Nika zit dit ook als belangrijk onderdeel van regie nemen. “Als we het hebben over talent in regie, ontstaat vaak de misvatting dat vanuit goed werkgeverschap alles wordt geregeld voor een werknemer. Zelf ben ik van mening dat DPA faciliteert. Een professional is uiteindelijk zelf verantwoordelijk en toont eigenaarschap door aan te geven wat hij of zij nodig heeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Als Talentmanager voer ik frequent het gesprek met de professionals die ik begeleid. Hierbij geef ik inzichten en fungeer ik als sparringpartner. Ontwikkeling is niet vrijblijvend. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de professional zelf om hiermee aan de slag te gaan.”
Ontdek meer over werken bij DPA
Doelen bepalen
Nika ziet kennis als een middel om jezelf te specialiseren in iets waar je goed in bent. “Kennis krijgt een diepere laag door het te delen om anderen ook te helpen groeien. Zelf stimuleer ik de groei van kennis door professionals onderling kennis met elkaar uit te laten wisselen over hun functie/werkzaamheden, en professionals deel te laten nemen aan vakinhoudelijke en soft skill trainingen.” Bij het toewerken naar een volgende opdracht staat Nika in nauw contact met de professional. ”Het vertrekpunt is daarbij een belangrijk gegeven. Heeft een professional vanaf het begin al een duidelijk doel wat betreft zijn of haar ambitie? Wij kunnen samen gericht naar dit doel toe werken door te kijken naar welke competenties nog ontwikkeld dienen te worden en welke vakinhoudelijke kennis daarbij aansluit. Is dit nog niet het geval? Dan bekijken wij samen welke opdrachten een match zijn op basis van karaktereigenschappen en (nog te ontwikkelen) competenties.”
Bijkletsmoment
Op dit moment begeleidt Nika voornamelijk startende professionals. “Dat merk ik in de frequentie en de intensiteit van de begeleiding. Starters hebben vaker de behoefte om eens in de 4-6 weken een bijkletsmoment in te plannen. Bij meer ervaren professionals is dit vaak minder frequent. De begeleiding is intensiever wanneer je met starters werkt. Dit heeft ermee te maken dat je samen de zoektocht aangaat naar wat écht bij iemand past. Als starter ontdek je waar je voor staat en wat jou drijft. Later in je carrière heb je daar vaak een beter beeld bij. Dit vraagt dan ook om een andere manier van ondersteuning”.