Vijfde editie van het buddytraject van DPA en UAF groot succes
De vijfde editie van het buddytraject, een traject waarin professionals vanuit DPA, ConQuaestor, Fagro en YOBZ gekoppeld worden aan statushouders om ze te helpen bij het vinden van een passende baan in Nederland, was een groot succes. Twaalf van de vijftien statushouders hebben werk gevonden. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen DPA en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.
Het buddytraject in het kort
Ieder halfjaar helpen wij samen met het UAF vijftien hoogopgeleide statushouders met het zetten van hun eerste stappen op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Zij hebben een opleiding gevolgd, vergelijkbaar met het hbo of wo in Nederland, of al veel werkervaring in het land van herkomst”, vertelt Diederik Gelauff, Vertical Director bij Team EIFFEL. “Maar dan komen ze in Nederland aan en weten ze niet hoe de systemen werken of wat de sollicitatiecultuur is. Door hen te koppelen aan een buddy verkleinen wij hun afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland.”
Samenwerken voor meer succes
“Bij DPA is het begeleiden van professionals naar werk een dagelijkse bezigheid en kennen we de Nederlandse arbeidsmarkt door en door. Dan is er niets mooier dan die kennis in te zetten voor een goed doel”, vertelt Diederik, die samen met UAF dit buddytraject heeft opgezet vanuit een intrinsieke motivatie om mensen in hun kracht te zetten en te helpen bij hun ontwikkeling. “We brengen twee werelden samen. Daarmee helpen we statushouders aan een baan in Nederland en tegelijkertijd onze professionals om uit hun bubbel te stappen”, vertelt Diederik. “Het is heel goed voor je ontwikkeling om deze talentvolle professionals, die een zetje in de juiste richting nodig hebben, te ondersteunen.” Het buddytraject duurt zes maanden en een buddy is er gemiddeld twee uur per maand mee bezig. In die korte tijd kunnen zij een megagroot verschil maken voor een statushouder.
Van kennismaking tot slotevent
Het traject begint met een kennismaking tussen buddy en statushouder, waarbij vluchtelingen vaak hun vluchtverhaal en kwaliteiten delen. “We kijken vervolgens hoe realistisch hun wensen zijn. Iemand die in een ander land advocaat was, kan hier niet direct advocaat worden”, legt Diederik uit. “Als de wensen realistisch zijn, gaan we aan de slag.” Buddy’s helpen bij het opstellen van een cv en LinkedIn-profiel en leggen vervolgens uit hoe statushouders vacatures kunnen vinden. “Als ze iets gevonden hebben, ondersteunen we bij het schrijven van de motivatiebrief om de kans op een uitnodiging voor een gesprek te vergroten,” zegt Diederik. “We bereiden ze ook voor op het gesprek, zoals hoe je iemand begroet, met een korte, stevige handdruk in plaats van drie zoenen of een omhelzing. Ook de kledingkeuze wordt besproken; een driedelig pak is meestal niet nodig.” Na ongeveer drie maanden, halverwege het traject, volgen de buddy’s en statushouders een cultuurtraining om aan de hand van rollenspellen meer over elkaars gewoontes en cultuur te leren.
Enorm trots op het resultaat
Het doel van het buddytraject is dat de statushouders zich na afloop zelfstandig kunnen bewegen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat twaalf van de vijftien deelnemers nu al een baan hebben gevonden maakt Diederik extra trots. “Wanneer iemand direct op een mooie positie start, betekent dit een stabiel inkomen, geen hulp meer nodig vanuit de gemeente en over het algemeen een gelukkiger persoon”, vertelt Diederik. “Een statushouder draagt dan echt bij aan de samenleving. Dat we dit hebben kunnen bereiken voor twaalf deelnemers is geweldig. Daar ben ik onwijs trots op.”
Feestelijke afsluiting
De vijfde editie van het buddytraject van DPA en UAF werd feestelijk afgesloten. Buddy’s en statushouders kwamen samen in het Clubhuis in Hilversum om ervaringen met elkaar te delen over het afgelopen halfjaar, te kliederen met verf tijdens een workshop action painting en door afsluitend samen van een hapje en een drankje te genieten. Een aantal van de statushouders was niet aanwezig tijdens het slotevent. “Dat is jammer, maar eigenlijk heel goed nieuws. Zij hebben namelijk een baan gevonden en konden geen vrij krijgen voor deze dag”, vertelt Diederik trots. Hoewel deze slotdag het einde van het traject markeert, betekent dat niet dat de buddy’s en statushouders elkaar nooit meer zien. Diederik: “Vaak houden koppels contact. Het is mooi om te zien dat er echt vriendschappen ontstaan tijdens zo’n traject.”