Why not?

Blog 25 maart 2016 3 min. lezen
blog_header_6

Simon Sinek sprak in Theater De Spiegel in Zwolle over leiderschap. Erik Fontein van banking & insurance blogt over zijn inspirerende verhaal.

De bedenker van 'Why, How, What' Simon Sinek sprak laatst in Theater De Spiegel in Zwolle over het thema van zijn nieuwe boek Leaders eat last. Ik zat in de volle zaal en luisterde ademloos naar zijn verhaal over leiderschap. Dat echte leiders onbaatzuchtig dingen weggeven. Dat ze succes delen. En dat er vier hormonen zijn die ervoor zorgen dat je het maximale uit jezelf haalt.

Effect van endorfine en dopamine

Endorfine geeft een gevoel van geluk. Bijvoorbeeld als je een wedstrijd hebt gelopen en trots bent op jezelf. Dopamine komt vrij als je iets belangrijks afrondt. Denk maar aan het gevoel dat je krijgt als je een klus kan afvinken van je lijstje. Maar deze hormonen in ons lichaam zijn niet genoeg. Ze geven ons geen voldoening, liefde en vertrouwen. Daarvoor hebben we serotonine en oxytocine nodig.

Anderen betrekken bij succes

Leidinggevenden hebben serotonine nodig. Wanneer je iets bereikt, wil je daar graag anderen bij betrekken. Deel en vier het succes! Leiders moeten de juiste richting geven en zorgen voor een sfeer van vertrouwen binnen afdelingen. Want het gevaar komt niet alleen van buiten. Het wordt ook ervaren binnen organisaties. Organisaties waarin we niet met elkaar, maar over elkaar praten. Waar we afgerekend worden op fouten en waar de angst regeert.

Delen zonder iets terug te willen

Relaties worden sterker als we ons er belangeloos voor inzetten. Juist deze belangeloosheid zorgt voor vertrouwen. Iemand iets geven zonder er iets voor terug te krijgen, geeft een geluksgevoel. Oxytocine zorgt daarvoor. Het versterkt het gevoel van vertrouwen en vriendschap. Echte leiders zijn bereid dit te geven zonder er direct iets voor terug te willen. En hoe meer ze bereid zijn anderen te helpen, hoe meer de ander bereid is hen weer te helpen. Leiderschap gaat uiteindelijk niet om een rang of positie.

De hormonen van Simon Sinek

Simon Sinek heeft mij overtuigd dat deze vier hormonen het zelfvertrouwen stimuleren en stress kunnen reduceren. Het vormt een krachtbron het maximale uit jezelf te halen. Door mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, ervaren ze ruimte waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

Kracht van autonomie

DPA geeft ruimte en verantwoordelijkheid om te ontwikkelen. DPA groeit autonoom en dankzij overnames heeft iedere business unit zijn eigen onderneming waar de medewerkers trots op mogen zijn. De kracht zit in de autonomie, aldus een resultaat van een onlangs gehouden medewerkers tevredenheidsonderzoek. Deze kracht kent ook een keerzijde. Als we de krachten bundelen, ervaren we dit wel eens als lastig en concurrerend. Terwijl we in de kern één bedrijf zijn.

Belangeloos voor elkaar zorgen

Simon Sinek heeft me aan het denken gezet. Vooral over het feit dat we nóg meer kunnen bereiken als we meer voor elkaar zorgen. Belangeloos. Bij DPA werken we in een samenwerkingsmodel met business units. Zelfstandig en toch onderdeel van een groot beursgenoteerd bedrijf. We werken goed samen, maar het kan misschien nog beter. Herken je dit bij jouw eigen organisatie?

Simon Sinek toegepast op banking & insurance

Met de visie van Simon Sinek op leiderschap geloof ik in meer binding van onze medewerkers en een betere samenwerking tussen de business units. Gezamenlijk aan de slag met innovatieve ideeën. Synergie creëren door kennis en kunde te delen en business units te clusteren in vakgebieden. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe andere professionals hierover denken. Hoe kunnen we er gezamenlijk een nog groter succes van maken?