DPA-Professionals-sollicitatietips
Blog

Sollicitatietips: goed voor de dag komen bij een sollicitatiegesprek

Goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek? Lees de tips & tricks van Legal Recruiter Ammarens Lycklama à Nijeholt. Veel mensen zien sollicitatiegesprekken als een noodzakelijk kwaad om hun doel te bereiken. Wat kun je doen om je kansen op een opdracht of baan te vergroten? Een goede voorbereiding is essentieel. Vanuit mijn ervaring als recruiter wil ik een aantal tips en tricks met je delen, die helpen om goed beslagen ten ijs te komen bij een sollicitatiegesprek.

1. Verdiep je in je gesprekspartner(s)

Je gesprekspartners willen een zo goed mogelijk beeld van je krijgen. Dus niet alleen van je inhoudelijke competenties, maar ook van jou als persoon. Natuurlijk moet je voor bepaalde functies aan harde eisen voldoen. Je kunt nu eenmaal geen advocaat worden nadat je geneeskunde hebt gestudeerd. Maar ook de spreekwoordelijke ‘klik’ weegt zwaar mee. Eenmaal uitgenodigd voor een gesprek is dit misschien wel het belangrijkste. Hier kun je invloed op uitoefenen. Verplaats je van tevoren in je gesprekspartner. Bekijk zijn of haar Linkedin-profiel: zijn er gemeenschappelijke interesses of connecties? Dat zijn goede ijsbrekers.

2. Lees je in in het bedrijf en de recente ontwikkelingen in de branche

Je inlezen in het bedrijf waar je op gesprek gaat is ook een absolute ‘must’. Bestudeer de website en de actualiteiten, zowel binnen de organisatie als in de branche waarin ze opereert. Een goede manier om je voor te bereiden is door nieuwssites en sites van brancheverenigingen te bekijken. Zo krijg je een gevoel bij de onderwerpen die belangrijk zijn voor mensen die er werken. Ook kun je op LinkedIn kijken of je mensen kent die voor de organisatie werken. Wellicht heeft diegene goede tips of verkrijg je zo nuttige ‘inside information’. Zorg dat je goed weet te motiveren waarom je juist bij déze organisatie aan de slag wilt. Natuurlijk kunnen er nog dingen onduidelijk zijn, stel hier gerust vragen over tijdens het gesprek. Dit komt geïnteresseerd over.

"Onthoud dat je gesprekspartner een positief gevoel aan het gesprek moet overhouden."

3. Wees transparant en eerlijk

Recruiters zijn op zoek naar het verhaal achter je cv. Heb je een hiaat in je cv? Vermeld je maanden niet op je cv, maar alleen ruime aanduidingen zoals 2012-2015? Je kunt in januari zijn begonnen, maar ook in december. Een substantieel verschil! Dit zijn punten waar je sowieso vragen over krijgt, dus wees hierop voorbereid. Vaak is een gat op een cv helemaal geen issue, mits je het kunt verklaren. Wees daarom transparant en eerlijk. Je wilt niet dat je gesprekspartner het gevoel krijgt dat je iets te verbergen hebt. Wellicht vraag je je af hoe ver je hierin kunt gaan? Onthoud dat je gesprekspartner een positief gevoel aan het gesprek moet overhouden. Profileer jezelf zo positief mogelijk , zonder te liegen!

4. Wees de beste versie van jezelf

Je gaat op gesprek om je gesprekspartner te overtuigen waarom jij een uitstekende keus bent. Etaleer wat je kunt en waar je goed in bent, zonder opschepperig te zijn. Wees concreet en to the point in je antwoorden, en geef praktijkgerichte voorbeelden. Een open deur wellicht, maar niet voor niks: zorg dat je antwoorden hebt op standaardvragen over bijvoorbeeld je sterke punten en verbeterpunten. Je kledingkeuze speelt ook mee. Overdressed is altijd beter dan underdressed. Maar wordt in een vacature gesproken over een informele werkomgeving? Dan kun je je das prima thuislaten.

Tot slot

Bij DPA Legal zijn we ervan overtuigd dat mensen op hun best zijn als ze werk doen dat ze leuk vinden, in een omgeving waar ze zich thuisvoelen. Hierbij is het van grote waarde als kandidaten zich initiatiefrijk en proactief opstellen, en dat onderstrepen met een goede voorbereiding op gesprekken met opdrachtgevers. Doe vooral je voordeel met deze tips. En heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Laat het ons weten, we helpen je graag verder.

Bekijk onze vacatures