Hoe maak je een cv?
Na het lezen van deze tekst is jouw cv niet meer de reden dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
De recruiters van DPA zien dagelijks veel cv’s voorbijkomen. Vaak zijn deze cv’s lastig te lezen en nog lastiger netjes te maken. Een goed vormgegeven cv is belangrijk, aangezien je daarmee een eerste indruk achterlaat. Hoe maak je een cv dat goed leesbaar is? Met deze tips zorg je dat hij iedere recruiter opvalt.
Een goed cv maken
Je cv is je visitekaartje. Een recruiter nodigt je uit voor een sollicitatiegesprek op basis van de dingen die erin staan. Je werkervaring en opleidingen moet je absoluut goed vermelden. Gebruik daarvoor de volgende tips.
Tips werkervaring vermelden op cv
Hoe maak je een cv overzichtelijk? Zorg ervoor dat je alles in chronologische volgorde zet. Bovenaan staat jouw meest recente werkervaring. Begin hierbij met de periode en durf hier maanden bij te noemen.
- Heb je een gat in je cv? Leg dit gewoon uit. Een gat verbergen, zorgt voor argwaan, terwijl je met een uitleg menselijk overkomt.
- Zorg ervoor dat je al je functietitels benoemt. Zonder functietitel geef je ruimte voor interpretatie. Dat geeft ruis en is niet duidelijk.
- Vermeld bij welk bedrijf je hebt gewerkt. Logisch, maar hoe maak je een cv als je werkt als interim professional? Werk je via een detacheringsbureau, dan kun je dat erbij benoemen, maar de opdrachtgever waar je daadwerkelijk op opdracht hebt gezeten, moet erbij staan.
- Schrijf als laatste je werkzaamheden uit. Wat hield je functie in? Wat heb je daar precies gedaan? Maak er geen boekwerk van, maar leg wel uit waar je verantwoordelijk voor was.
Tips opleidingen benoemen op cv
Benoem alle opleidingen op dezelfde manier als je werkervaring.
- Begin met de datum en beschrijf vervolgens welke opleiding je hebt gedaan. Vermeld daarna bij welk opleidingsinstituut en of je een diploma hebt behaald.
- Een eventuele scriptie kun je daaronder toelichten, zoals je werkzaamheden bij je werkervaring beschrijft.
- Maak onderscheid tussen opleidingen en cursussen. Voor je opleidingen heb je echt harder gewerkt, dus maak aparte kopjes. De opleidingen eerst en daarna of daaronder pas de cursussen.
Wat moet er niet in een cv?
Jouw cv bevat waarschijnlijk een aantal onnodige toevoegingen. Deze toevoegingen schaden de leesbaarheid eerder, dan dat zij echt iets toevoegen. Vier voorbeelden:
Onprofessionele foto
Als je een foto gebruikt, zorg er dan voor dat dit een professionele is. Niet een vakantiefoto. Niet één op een schommel of met een parasol. En al helemaal niet één van dat feestje van afgelopen weekend. Sterker nog, geen foto werkt vaak nog beter dan een onprofessionele foto.
Als je deze tips ter harte neemt, werkt je cv als een visitekaartje. Direct uitproberen? Solliciteer dan op een van onze vacatures.