Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Je hebt een leuke vacature gezien en wil graag reageren. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? In je hoofd weet je precies wat je wil zeggen, maar hoe zet je dit op papier? Wat zijn de “regels’’ van een goede sollicitatiebrief en hoe moet je een sollicitatiebrief opstellen? Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief in 7 stappen.
7 stappen voor een goede sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een slot en beslaat maximaal één pagina. Is je brief te lang, dan leest de ontvanger hem waarschijnlijk niet helemaal. De ideale motivatiebrief is kort en krachtig. Wil je een goede sollicitatiebrief opbouwen? Hanteer dan de volgende 7 stappen.
Stap 1: De aanhef
Richt je sollicitatiebrief zoveel mogelijk aan iemand persoonlijk. Meestal staat de naam van de recruiter of contactpersoon onderaan de vacature. Je motivatiebrief heeft meer impact, wanneer je hem tot deze persoon richt.
Stap 2: Een pakkende openingszin
Heb je een persoonlijke relatie met het merk of bedrijf waar je solliciteert? Begin dan met een korte omschrijving van die relatie. Of gebruik een passende anekdote. Zorg dat je openingszin pakkend is, in relatie staat tot het bedrijf en bij je past.
Stap 3: Waarom jij?
Door de huidige arbeidsmarkt en de groeiende concurrentie is het extra belangrijk dat jij er tussenuit springt. Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze vacature? Kijk naar je werkervaring. Wat zijn je sterke kwaliteiten? Met wat voor teams heb je samengewerkt en wat was jouw rol daarin? Met welke tools heb je gewerkt en hoe goed werk je daar inmiddels mee? Kijk vooral naar de rol en kwaliteiten die de vacature van je vraagt. Heb je hier ervaring mee? Leg het uit. Nog geen ervaring? Deel je ambitie.
Stap 4: Waarom deze werkgever?
Gevoel is bij deze stap belangrijk. Denk niet alleen aan de relevante werkervaring die je hebt opgedaan, maar ook aan jouw gevoel bij het bedrijf en het merk. Dit is wat jou kan onderscheiden van andere kandidaten. Deel je bijvoorbeeld dezelfde visie? Wil je ervaring opdoen bij een commerciële multinational? Of gaat jouw voorkeur juist uit naar een klein bedrijf vanwege de korte lijntjes en nauwe samenwerkingen? Leg uit waarom. Je beantwoordt deze vraag alleen als je luistert naar je gevoel en je doel volgt.
Stap 5: Sollicitatiebrief afsluiting
Een goede afsluiting van je sollicitatiebrief is minstens zo belangrijk als een goede opening. In de afsluiting vermeld je bijvoorbeeld in 1 of 2 zinnen waarom jij perfect bent voor deze vacature. Ben je gestart met een persoonlijk note als openingszin? Kom hier dan weer op terug. Er zijn meerdere opties. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je de lezer bedankt voor zijn tijd. En dat je aangeeft dat je openstaat voor contact bij vragen. Daarnaast groet je en vermeld je je naam en telefoonnummer.
Stap 6: Check, check, dubbel check!
Controleer je sollicitatiebrief op taal- en spelfouten, maar ook op inhoud. Staan alle eigenschappen en ervaringen die je wilt vermelden erin? Sluit je motivatiebrief aan op de vacaturetekst? Laat hem eventueel lezen door een vriend of partner. Alles gecheckt en ready? Ga door naar stap 7.
Stap 7: Je sollicitatiebrief en cv verzenden
Stuur je sollicitatiebrief altijd naar het e-mailadres dat vermeld staat in de vacaturetekst. Voeg je cv toe en zet een kort bericht in de mail. Geef aan dat je solliciteert naar de functie, uitkijkt naar een reactie en bedank alvast voor de tijd. Fingers crossed!
Bekijk onze vacatures
Je weet nu hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Enthousiast geworden over een carrière bij DPA?