Zes effectieve sollicitatietips van nieuwe DPA Professionals
Ga je binnenkort solliciteren? Bereid je dan goed voor met deze handige sollicitatietips. Samengesteld door nieuwe DPA Professionals op basis van hun praktijkervaringen. Doe er je voordeel mee en maak het verschil in je sollicitatiegesprek!
Deze nuttige sollicitatietips krijg je van Robert Scharenberg, Sanne Twijsel (allebei van DPA Finance), Haidy Hankers en Ingrid Severijnse (DPA PeopleGroup Inkoopprofessionals). Alle vier jonge professionals die relatief nieuw zijn bij DPA. Zij vertellen over hun ervaringen met solliciteren en hebben deze tips voor je:
1. Praktijkvoorbeelden
Door een goede voorbereiding sta je al met één-nul voor. Zorg dat je niet alleen je eigen kennis en ervaring zo kunt oplepelen, maar je ook veel weet over het bedrijf waar je naartoe gaat. Maak een lijstje van dingen waar je goed in bent en bedenk bij ieder punt twee praktijkvoorbeelden. Wedden dat je met veel meer zelfvertrouwen binnenstapt bij je mogelijk nieuwe werkgever? Probeer ook te achterhalen op welke afdeling je terechtkomt, hoeveel medewerkers er zitten en hoe de processen zijn ingericht.
2. Stel kritische vragen
Ook al heb je je heel goed ingelezen in het bedrijf, je weet nooit hoe de organisatie precies in elkaar zit. Stel daarom kritische vragen. Over de koers die het bedrijf wil varen, over de obstakels die er zijn, over het type werknemer waarmee je te maken gaat krijgen. Daarmee laat je zien dat je interesse hebt. De vragen moeten wel echt uit jezelf komen, anders heeft het niet zoveel zin. Stel ook vragen over je functie: 'Wanneer doe ik het het goed als jullie me in deze functie aannemen? Hoe zien jullie mijn rol in de koers van het bedrijf?'
3. Laat zien wie je bent
Wees open. En dan niet per se over je opleidingen, diploma’s en werkgeschiedenis, maar meer over hoe je buiten je professionele omgeving bent. Je cv ligt al op tafel, die spreekt redelijk voor zich. Over je hobby’s en dromen weten ze nog helemaal niets. Begin daarmee. Of het nu darten, paardrijden of een vakantie naar de Bahama’s is: het zijn de persoonlijke details die jou van de andere kandidaten onderscheidt. En die na je gesprek blijven hangen.
4. Wees eerlijk
Probeer degene tegenover je niet naar de mond te praten. Wees zelfverzekerd over wat je wél, en eerlijk over wat je niet kunt. Laat zien dat je leergierig bent en open staat voor nieuwe uitdagingen. Ontstaat er geen match, dan is het niet het juiste bedrijf voor je. Afgewezen worden ligt niet per se aan jou. Volgende keer weer een nieuwe kans!
5. Laat ‘misschien’achterwege
Benadruk je kwaliteiten en laat termen als ‘misschien’ achterwege. Formuleer je verhaal zó dat je nieuwsgierig, bereidwillig en gemotiveerd overkomt. Sla echter niet door in je zelfverzekerde houding: je moet natuurlijk niet de indruk wekken dat je eenzaam aan de top staat. Maar vergeet door alle spanning niet je pluspunten, vaardigheden en successen te benoemen. Heb je geen ervaring met een onderdeel van de functie? Grijp dan terug op iets soortgelijks waar je wél goed in was.
"Benadruk je kwaliteiten en laat termen als ‘misschien’ thuis; formuleer je verhaal zó dat je nieuwsgierig, bereidwillig en gemotiveerd overkomt."
- Robert Scharenberg
6. Wees enthousiast!
Ga positief en enthousiast het gesprek in. Laat zien dat je er zin in hebt, dan heb je bij de meeste werkgevers een streepje voor. Bedenk daarbij dat je gelijkwaardig bent aan je gesprekspartners. Zij hebben een probleem, want ze zoeken geschikte kandidaten. Jij hebt een probleem, want je wilt leuk werk. Het gaat om een zakelijke overeenkomst waarbij beide partijen elkaar iets te bieden hebben.